Alfabetisk 23: All Night Long (All Night)

Her kan jeg egentlig bare referere til et tidligere blogginnlegg om hvordan Lionel Richies fremføring av denne låta under avslutningsseremonien for Los Angeles-OL i 1984 etter planen skal åpne og avslutte den planlagte boka mi om studio-boomen i LA.

Jeg må også legge til at jeg gjenoppdaget denne låta for 4-5 år siden da jeg plutselig hørte den på radioen en glovarm sommerdag og plutselig innså hvor avsindig hipt det var å være i Los Angeles den sommeren. Panne- og håndleddbånd, rulleskøyter, høyt hår, OL-t-skjorte og afrikansk-inspirert Lionel Richie på radioen.

Noen ganger gjør musikk meg desperat nostalgisk for tidsperioder og steder jeg aldri har vært.

Dagens Næringsliv

Den bebudede DN-artikkelen sto på trykk i dagens helgebilag. Ole Martin Ihle og jeg er helt klart på samme lag, her er noe av det han skriver like etter at han har beskrevet hvor SCHWÆÆÆRE artister som Christopher Cross og Toto var på begynnelsen av 80-tallet:

Og hva fant jeg i historiebøkene? Ikke et ord. Vestkystmusikkens store kronikør, Barney Hoskyns, nevner ikke Christopher Cross ved navn og Toto bare så vidt i forbifarten, men skriver side opp og side ned om folkrockere uten en eneste hit.

Dette burde kanskje ikke overraske. Yachtrockerne var ikke akkurat kritikerfavoritter i sin samtid, heller. Som studiomusikere har de alltid blitt anklaget for å være både sjel- og pregløse. Det hjelper ikke å påpeke at de har en cv som teller kritikeryndlinger som Crosby, Stills, Nash og Young, Bruce Springsteen, James Taylor, Randy Newman og Marvin Gaye. Eller at de spilte på kanoniserte album som Joni Mitchells «Court and Spark», «Thriller», og så å si alt av Steely Dan. Deres største synd er at de er flinke til å spille. Og får man først økenavnet «flinkis» heftet ved seg, synes det umulig å bli kvitt.

Amen, broder! I artikkelens siste avsnitt får jeg særdeles hyggelig omtale:

Selvfølgelig måtte det også en musiker til for å skrive vestkystmusikkens glemte kapittel. Den norske bassisten Lars-Erik Dahle jobber for tiden med en bok om yachtrock. Nå har han også lansert en blogg, der han hver uke presenterer artister og låter fra denne utappede musikkskatten. Mens vi venter på boken, er det bare å logge seg på softrockcafe.org, og slippe californiasolen inn i stuen.

Sånt er moro for en forfatterspire.

Ut av skapet

Forrige uke var det P2, i dag er det Fredriksstad Blad. Nå som bokprosjektet mitt får litt oppmerksomhet er det vel på tide å nevne det her på bloggen også.

De siste tre årene har jeg jobbet med en musikkhistorisk bok om studiomiljøet i Los Angeles på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Planen er å finansiere boka selv, og promotere og selge den selv via nettet.

I sommer kommer jeg til å lansere softrockcafe.org som en engelskspråklig blogg med tilhørende podcast hvor jeg vil presentere utdrag fra boka etter hvert som de blir ferdigskrevet.

Litt om premisset for boka:

LA Olympics

Det startet da svart soul og hvit singer/songwriter-tradisjon begynte å lukte på hverandre en gang litt før midten av 70-tallet, og nådde sitt høydepunkt da Michael Jackson kunne hente hjem 8 priser under Grammy-utdelingen i 1983. Da Lionel Richie iført blå paljettjakke sang de Olympiske Leker og verdens oppmerksomhet ut av Los Angeles sommeren 1984, hadde britene igjen tatt over stafettpinnen.

I perioden 1978-1983 dominerte masseprodusert popmusikk fra Hollywood radiobølgene over hele verden. Artistene flokket til studiobyen for å få «the LA treatment», og i en begynnende jappetid var det bakmennene – produsentene, arrangørene, låtskriverne, musikerne og studioteknikerne – som tjente de store pengene. Det har aldri i musikkhistorien vært mulig å leve bedre som «doldis» i musikkbransjen. De hyppigst benyttede session-musikerne fra perioden sitter i dag med CV-er som må leveres med budbil.

Den harde kjernen besto av et par håndfuller unge studioarbeidere, mange andregenerasjons californiere med foreldre i TV- og filmmusikkbransjen. Innsatsen deres bidro til å løfte artistene til nye kommersielle og musikalske høyder, og flere av dem avanserte fra birolleinnehavere til Grammy-vinnende internasjonale popstjerner i løpet av få år.

Det ble gjort framskritt i produksjon, komposisjon, arrangering og fremføring av pop- og underholdningsmusikk som kan spores i dagens radiohits. Likevel sier musikkhistoriebøkene tradisjonelt fint lite om dette ekstremt fortettede og enestående produktive miljøet. Mellom fyldige beskrivelser av progrock, disco, punk og new wave, blir gjerne hitmaskineriet i Hollywood avspist med et avsnitt eller to.

Med softrockcafe.org og den påfølgende boka håper jeg å kunne bidra litt til at dette miljøet og aktørene i det får noe av den oppmerksomheten og respekten historien viser at de fortjener.

Følg med på softrockcafe.org utover sommeren!

Yacht Rock på radio

For noen uker siden var jeg i radiohuset på NRK og snakket meg varm om bokprosjektet jeg jobber med. Radioselskapet skulle lage en reportasje om fenomenet Yacht Rock, og hadde fått snusen i at jeg er en relativt stor vestkyst-nerd med mange tanker om emnet og en bok i emninga.

Resultatet er en ti minutters reportasje som ble sendt på P2 sist tordag. Du kan hele programmet på NRKs nettradio, eller du kan høre reportasjen her:

[audio:http://www.larserikdahle.com/audio/yachtrockp2.mp3]

En hyggelig torsdag formiddag

Lars-Erik Dahle, Leland Sklar, Bobby Kimball

Min gode Staffeldts-venninne Linda og jeg tok en svipptur til Årdalstangen for å treffe Toto-gutta og snakke westcoast-bok. Hyggelige gutter som ga oss en finfin konsert onsdag kveld. Thanks guys!

(Må nevne i forbifarten at oppvarmingsbandet Lava gikk rett i fletta på Toto-gutta, som forlangte CD på stedet. Svinga godt av de lokale gutta våre også.)