Nyttårsdessert

Jeg har ansvaret for desserten i kveld. Jeg har gått for en meksikansk vri på den velkjente karamellpuddingen: kokos- og karamellflan. Flan spiste jeg for første gang på restauranten La Loteria i Studio City i Los Angeles, etter en særdeles hyggelig lunsj med den legendariske trommeslageren og produsenten Bill Maxwell og mine gode reisefeller Frode og Espen Østang Mangen. Desserten vippet oss helt av pinnen, og jeg har etter litt prøving og feiling landet på en oppskrift som i alle fall ikke ødelegger minnet fra den ettermiddagen. Her:

Flan
Slik skal en finfin flan se ut.

Flan med kokos og karamell

Karamell:
En skvett kaffe
120 ml sukker
En klype salt

Pudding:
400 ml kokosmelk
150 ml sukker
300 ml helmelk
3 hele egg
2 store eggeplommer

Smelt sukker i en kjele til det smelter og får en dyp karamellfarge. Rør inn kaffe etter smak. Fordel karamell utover bunnen av formene, og la det stå i 10 minutter.

Bland kokosmelk og helmelk i en kjele, og kok opp på middels varme under omrøring. Ta kjelen av platen. Visp sammen egg, eggeplommer og sukker i en stor bolle, og rør inn melkeblandingen. Sil blandingen om ønskelig, og fordel den i formene.

Stek puddingene i vannbad i ca. 75 minutter på 160 grader.

Ta formene ut av ovnen og skjær med en tynn kniv langs kanten for å løsne puddingen fra formen. Legg en serveringsskål over formen opp-ned og snu det hele rundt, slik at puddingen legger seg på plass.

Avkjøl i kjøleskap i minst fire timer.

Server gjerne med krem. God fornøyelse!