Stakkars mann

Billy Joel National AnthemI går satt jeg oppe og så på Superbowl-sendingen fra Florida. Jeg har egentlig ikke noe forhold til amerikansk fotball, men den første halvdelen av kampen var veldig underholdende (touchdown etter 14 sekunder!), og pauseunderholdningen ved en viss hr. Prince var glimrende. Jeg mener, Prince synger Foo Fighters. Nok sagt.

Kveldens største skuffelse var Billy Joels versjon av den amerikanske nasjonalsangen. Stakkars Billy kan overhodet ikke lastes for at det låt som det låt, og han kommer nok til å utvandre til Mexico når han får se det i opptak.

Jeg har skrevet om autotune før på denne bloggen. Lang historie kort: jeg er ikke noe glad i det. Enda mindre etter gårsdagens fadese. En eller annen lydmann eller produsent hadde bestemt seg for å «safe» med autotune på Joel i går, og sørget med det for å radbrekke nasjonalsangen. Bra jobba! Alle små aksentueringer og infleksjoner ble nådeløst tolket som sure toner og rettet opp, noe som fikk det til å høres ut som om Billy med vilje la inn dissonanser i melodien.

Til dere som måtte lese dette og ikke umiddelbart følger fagterminologien: Ta en titt på videoen på YouTube og vit at når du tror det er Billy Joel som synger surt, er det bare lydmannen som ødelegger en ellers brukbar prestasjon.

Sint, jeg?

2 thoughts on “Stakkars mann

 1. Jeg har aldri vært noen autotune-ekspert, og har derfor ikke tatt stilling, men dette hjalp meg på god vei! For en greie altså, ja, fadese er et godt uttrykk! Sprøtt!

  Ellers så ble jeg veldig fascinert av den dansende døvetolken midt på banen. Hun burde kanskje vært retusjert, men amerikansk er det til de grader!

  Og jeg er kanskje den eneste igjen i nasjonen som får gode vibber og gåsehud av den amerikanske nasjonalsangen.. Det er vakkert og sterkt, og hvis man ikke lar tankene gå til patetisk patriotisme som Pearl Harbour skulle det være mulig å drømme sammen med våre nære allierte om «the land of the free» (obs. pluselig hørtes jeg ut som en forsvarsminister fra fordums tid…)

 2. Dette var ille! Det er helt sykt at de leier inn en profesjonell musiker som Billy Joel, for så å bruke autotune på ham. Han er vel ikke akkurat kjent for å slite med å finne de riktige tonene.

  Angående autotune generelt, mener jeg det i noen (svært) få sammenhenger går an å begrunne bruk av dette som en effekt, men kan man ikke synge rent offentlig, så bør man kanskje ikke få lov til nettopp dette…

  Én ting som er sikkert, er at den lydmannen hadde ingenting der å gjøre.

  Flott blogg Lars-Erik, kommer til å stikke innom her flere ganger.

  Mvh Egil, en fan fra fortiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.