Vi ønsker sivilisasjonen velkommen

Platekompaniet Fredrikstad

Hvor mange år har vi ventet på dette? Jeg husker ikke når jeg sist handla i en bra platebutikk i Fredrikstad. Da jeg gikk på videregående, var det SunZ Records (var det det den butikken het?) som rådet grunnen for de seriøse platekjøperne her i byen, men kort tid etter at jeg flytta fra byen, kom gråpapiret på plass i utstillingsvinduene.

Jeg benekter selvfølgelig sammenhengen hver gang SunZ Records’ tidligere eier ringer og vekker meg for å puste tungt i røret midt på natten.

Det skulle vise seg å være vanskelig for nyoppstartede, uavhengige butikker å konkurrere med institusjonen Free Record Shop sentralt plassert i Torvbyen, Fredrikstads kjøpesenteralibi. Ikke engang Free Record Shop i gågata klarte å gå med overskudd, til tross for den relativt velfylte metal-hylla.

Alle som har besøkt platebutikken i Torvbyen vet at den er mildt sagt uinteressant som musikkbutikk. I løpet av de siste årene har antallet hyllemeter sunket omvendt proporsjonalt med andelen spillprodukter i sortimentet. Ikke si det til noen, men jeg har en følelse av at butikken har mesteparten av æren for Grandiosa-låtenes salgssuksess. Ja, jeg har handlet der selv, men ytterst sjelden musikk. Det hender en gang hvert jubelår at en ansatt i et øyeblikk av inspirasjon tar inn ett eksemplar av en fet R&B-plate, og at verken kunder eller andre ansatte aner hva det er for noe. Det står ikke noe i Free Record Shops franchise-håndbok om hvordan man skal selge plater som ikke har med aktuelle reality-serier eller frossenpizza å gjøre. Jeg er på pletten når den hives i billigbøtta.

I dag, helt plutselig og uten noen stor fanfare, åpnet Platekompaniet en ny filial i Torvbyen.

(kunstpause)

Alle som kjenner meg godt vet at jeg alltid smugler inn en blå pose eller to sammen med soveposen og tannbørsten når jeg har vært i Oslo over helga. Platekompaniet i Oslo City er min favorittbutikk i hele verden, og jeg har lagt ned voksne andeler av inntektene mine der. Nå blir det enkelt å stikke innom Platekompaniet når jeg skal handle dagligvarer, og det gjør meg tussete av skrekkblandet fryd.

Platekompaniet i Fredrikstad er en typisk Platekompaniet-butikk, med et respektabelt utvalg i musikk og DVD, og noen spill for kidsa. Det er tydelig fornuftig priset musikk og film som er hovedfokuset, og butikken er det eneste etablissementet i Fredrikstad som spiller god musikk over høyttaleranlegget. Den har foreløpig ikke blitt omtalt i lokalavisa (konspirasjon, noen?), og den er merkelig fraværende fra Platekompaniets liste over filialer.

Forhåpentligvis kommer utvalget, prisene og beliggenheten til å bidra til penger i kassa og et langt og godt liv for musikk over disk også i her i byen. Det finnes fortsatt folk som kjøper fysiske plater, og den beste tumleplassen for denne herlige, om enn utdaterte, hobbyen er Platekompaniet.

Jeg har vært så sulten etter en ordentlig platebutikk i Fredrikstad at jeg for noen år siden var nokså nær en franchise-henvendelse selv.

Nå gjenstår bare en kampsak på forbruker-fronten: Pizza Hut tilbake til Norge!

9 thoughts on “Vi ønsker sivilisasjonen velkommen

  1. Se det, ja! Ikke verst.
    Gikk en tur gjennom Torvbyen på mandag, i håp om å finne den nyankomne platebutikken. Det var jo ikke akkurat skilta eller reklamert noe særlig for den. Heldigvis er ikke senteret så ille svært, så jeg fant den i løpet av noen få minutter..

  2. Det er godt å høre at Fredrikstad by er i utvikling! Det kommer vel nytt stadion om ikke så lenge også. Da mangler bare en Pizza Hut, ja. Vi har vel ikke Dolly Dimples?

  3. Halden og Særp har Dolly, men ikke vi…og det suger. Men faktisk ville jeg hatt Pizza Hut fremfor Dolly til Fredrikstad dersom magefølelsen akkurat NU fikk bestemme!

  4. Kan du ikke legge inn et godt ord, sånn at vi får Platekompaniet i Bodø også… Savner å ha et respektabelt utvalg av musikk! Oppe i annerledeslandet Bodø finnes det ikke en eneste sivilisert platebutikk… Bare Free record shop….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.