Gastroskopi

535104518_1d3502fb4e_oI dag har jeg vist en mann sider av meg selv ingen andre noen gang har sett. Ikke en gang jeg, faktisk. I dag har en lege studert innsiden av spiserøret, magesekken og tolvfingertarmen min. Jeg føler at en del av meg ligger igjen på legekontoret på Rolvsøy.

Ikke så rart egentlig, legen tok vevsprøver.

Helt siden jeg ble klar over at det fantes en medisinsk undersøkelse som het gastroskopi, har det stått for meg som den verst tenkelige aktiviteten man kan bedrive på et legekontor. For de uinnvidde: Ved en gastroskopiundersøkelse fører legen et kamera festet på en fingertykk slange inn i munnen og ned i magesekken via spiserøret.

Bildet over tok jeg med MacBooken min den dagen jeg fikk beskjed om at jeg måtte til gastroskopi. Man skal ikke ta sorgene på forskudd, så jeg valgte å ta et bilde som representerte følelsen jeg ønsket meg etter overstått undersøkelse. Jeg kan bekrefte nå at det føles omtrent som det ser ut å være ferdig med greiene.

Før undersøkelsen i dag, ville jeg gladelig ha tatt rekonstruksjon av brukne bein og armer eller hjernekirurgi i våken tilstand i bytte hvis jeg kunne. Det hjalp ikke at alle jeg fortalte om undersøkelsen reagerte med samme forskrekkede ansiktsuttrykk og forskuddskondolanse. Det hjalp heller ikke at Wikipedias artikkel om gastroskopi hevder at det er «en ufarlig og enkel undersøkelse», når det neste Google-søket graver fram denne grusomme VG-artikkelen.

Det var med enorm lettelse jeg kunne konstatere at forløpet for meg var langt nærmere Wikipedia enn VG. Lokalbedøvelsen i halsen virket som den skulle, og selv om det var litt uvant å svelge ned en to meter lang svart gummislange, var jeg relativt avslappet og kontrollert gjennom undersøkelsen, som varte i 5-6 minutter. Jeg skjønte nokså fort at frykten min var ubegrunnet, og at gastroskopi har et ufortjent dårlig rykte blant folk flest, men jeg nøt allikevel mestringsfølelsen da jeg forlot kontoret etter endt dyst.

Resultatet: Jeg har magekatarr forårsaket av en slapp lukkemuskel mellom spiserøret og magen. Dette finnes det gode medisiner mot, og jeg har fått et års forbruk på blå resept. Med et fornuftig kosthold og regelmessig medisinering, vil jeg være kvitt problemet før resepten er brukt opp. Den virkelig gode nyheten er at jeg ble undersøkt før mageondet hadde rukket å utvikle seg til en permanent tilstand. Noen måneder til, og jeg kunne ha risikert å gå på medisiner resten av livet.

Ubehagelig, men betydelig mindre enn forventet, og høyst nødvendig.

To tommeler opp.

12 thoughts on “Gastroskopi

  1. Gratulerer med vel overstått!

    Tror ubehaget av undersøkelsen avhenger litt av hvor «trang» man er i halsen. Kjenner ei hvor sykepleierne gikk ut underveis….ho fikk ikke svelga ned og bare brakk seg mens tårene spruta….
    Jeg var på nippet til å måtte ta det på sykehuset i fjor, men ble veldig gla da det kom en annen lege som foreslo at vi skulle prøve flytende føde intravinøst først….

    Godt det er overstått 😉 og deilig at det var kurerbart.

  2. Tre tomler opp. Stakkar gutt. Håper det føles like godt å være ferdig som det bildet ga uttrykk for.

    Og for et vær i dag!!!

    kR

  3. Godt du fikk det overstått, og godt det kan bli bra…

    Vi må forresten snart trosse godværet og se litt Firefly, føler vi er på overtid der 🙂

  4. Forøvrig. Når du går inn på dette innlegget for du opp linken til forrige blogg over tittelen på denne. Det før følgende artig resultat:

  5. Hm, har var det noe problemer med kodinga…

    Billig moro

    Gastroskopi

    Billig og moro med gastroskopi!

  6. Ikke uventet deler jeg engasjementet for nok et tema som tas opp på din blogg! 🙂

    Jeg er mildt hypokondrisk og anser det bare som resultat av ren flaks at jeg ikke enda har forsøkt nevnte undersøkelse (jeg prøvd masse annet). Jeg tror fenomenet har et ufortjent dårlig rykte, og det virker jo som at det i ditt tilfelle var en gave til menneskeheten!

    Jeg kjenner også igjen internetts bakside. I jungelen av god og konstruktiv informasjon finner man alltid ting man ikke ønsker å lese. Jeg har funnet historier om mennesker som har dødd etter medisiner jeg har gått på. Ofte er det vanskelig som pasient å sortere ut denne informasjonen da den som regel er inadekvat for en selv.

    Moral: Internett krever mye av oss som sorterere av informasjon! et tips: pasienthandboka.no

  7. Husket at du hadde skrevet noe om dette!
    Jeg har vært på gastroskopi i dag, og min versjon er enda verre enn den i VG.
    Det er det mest vanvittig skrekkelig grusomt ubehagelige jeg har vært med på.

    Jeg skrek. Jeg brakk meg. Jeg skrek igjen. Og brakk meg.

    Så det så.

    Takke seg til en god gammeldags amputasjon uten bedøvelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.