Zapruder

Jeg er langtfra noen ekspert på alle verdens språk, men jeg tror ikke jeg befinner meg på tynn is når jeg antar at amerikanerne må være i verdenseliten i å konstruere nye ord basert på populære produkter, ny teknologi, eller populærkulturelle fenomener.

I produktenes verden må Kleenex (papirserviett), Xerox (fotokopi), TiVo (digital TV-opptaker), Hoover (støvsuger) og Jell-O (dessertgele) nevnes. Alle disse er registrerte produktnavn i utgangspunktet, men har vært i så utstrakt bruk over så lang tid at de har blitt tatt opp i språket som fellesnavn. Se flere produkter her.

Det er imidlertid innenfor verbenes verden at amerikanerne virkelig tøyer grensene på språkutviklingsfronten. Både Xerox og TiVo kan brukes som vanlige verb, for eksempel i setningen «Dude, if you’d only xeroxed the TV listings for me like you promised, I’m pretty sure I wouldn’t have forgotten to tivo the final American Idol episode!»

Teknologiske framskritt blir ofte verb. Nettsider og -sysler er store for tiden: Google, YouTube, MySpace, Digg, Bittorent, Netflix, MapQuest. «Dude, google it if you don’t believe me, someone probably youtubed it by now anyway.» «You can just bittorent that last episode, or you can wait for the DVD release and netflix it. Whatever.» «You don’t know where he lives? I’ll myspace you his address, you can just mapquest it.»

Det er derimot sjeldnere at en persons navn blir tatt opp i dagligtalen. Jeg lærte på skolen at Quisling er et internasjonalt synonym for forræder, og en kjapp tur innom Wikipedia bekrefter dette. I USA har de «keeping up with the Joneses», som betegner strevet for å holde tritt med naboen. Fra denne frasen kommer uttrykket «jonesing» (som i «I’m seriously jonesing for some fries»), som startet som en beskrivelse av en junkies sug etter dop, men som nå har utviklet seg i retning generell godtesyke.

Her i gamlelandet har de aller fleste stiftet bekjentskap med fru Blom, en dame som ofte dukker opp når man skal beskrive noe som ikke er helt som det skal være.

Beskrive og beskrive, fru Blom.

Verken de amerikanske Jonesene eller særnorske fru Blom finnes i virkeligheten, selvfølgelig. Fru Blom er en rollefigur i et teaterstykke av Axel Brinchmann, mens familien Jones er naboene vi hører om men aldri ser i tegneserien «Keeping Up With the Joneses» av Robert Hendrickson.

I tillegg har vi uttrykket «å ta en…», hvor du kan sette inn et kjent navn som passer sammenlikningen. Man kan ta en Britney Spears, en Bill Clinton, en Maradona, en Bondevik, en Sting, eller en Søviknes. Muligheten er mange.

Så kommer jeg til poenget. Har du dårlig tid, kan du hoppe rett hit og spare flere minutter.

Nå har det dukket opp et amerikansk verb som kan spores rett tilbake til opphavsmannen, eller inspirasjonskilden om du vil: To Zapruder. På norsk: Å Zaprudere.

Hvis du kjenner din amerikanske histore, husker du nok at Abraham Zapruder var mannen som sto på gresskollen ved Dealey Plaza i Dallas og filmet mordet på John F. Kennedy. Hans 8mm-film av hendelsen har vært bevismateriale i de fleste rettssakene og kildemateriale i de fleste dokumentarene og filmene som omhandler den dramatiske novemberdagen. Det finnes få amatørfilmer verden har studert nærmere enn «the Zapruder Film».

Derav uttrykket: Å Zaprudere betyr å gå et videoopptak særdeles grundig i sømmene.

Noen har for eksempel Zaprudert seg fram til at George Bush jr. sannsynligvis ble frastjålet armbåndsuret sitt under besøket i Albania. Bare se. Sett inn Zapruder-støtet mellom 0:43 og 1:10 og døm selv.

Tok forresten et bilde av Ingrid og Signe på Saltholmen i dag, og likte det så godt at jeg lagde en ny, sommerlig header til bloggen ut av det. Originalen ligger på Flickr.

4 thoughts on “Zapruder

  1. Dette er veldig fascinerende! Lurer på hvordan det amerikanske språket kommer til å være etter 100 år til med sterk påvirkning fra diverse konglomoraters branding.

    Da jeg så det nye bakgrunnsbildet på headeren her tenkte jeg øyeblikkelig: «WOW! Fantastisk bra bilde!». Gratulrerer.

  2. Nydelig bilde altså!

    Hvis jeg zapruderer det ser det ut som om du har fått barn!?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.