Kommunevalget

Da ser det altså ut som det går mot et slags borgerlig flertall i kommunestyret i Fredrikstad, med Frp som den store vinneren. Frp har frontet to saker i valgkampen, motstand mot eiendomsskatten og motstand mot bomringen. De kommer altså sannsynligvis til makta på grunnlag å ha lovet fra seg store inntektskilder.

Et av tiltakene Frp har nevnt som balansering for manglende eiendomsskatteinntekter er rasjonalisering i kommunen, dvs. at kommuneansatte med lav ansiennitet mister jobbene sine så resten av innbyggerne skal få spare småpenger i den store sammenhengen.

Et enkelt, hypotetisk regnestykke: Kari er kommunearbeider. Hun betaler noen tusenlapper i eiendomsskatt. Hun mister jobben, men slipper til gjengjeld eiendomsskatten. Kari kommer ut noen hundre tusen i minus.

Kan noen forklare meg hvorfor dette er en god løsning?

7 thoughts on “Kommunevalget

 1. Ja det kan jeg:

  Det ikke er nødvendig for deg å subsidiere overflødige stillinger i en overbefolket kommuneadministrasjon. Da er det bedre at du beholder pengene selv og investerer dem slik at nye og nyttige arbeidsplasser blir skapt.

  Jeg er ikke så bekymret for Kari, hun får seg en ny, fin jobb hvis hun er flink. Der det blir feil er hvis kommunen begynner å opprette og opprettholde overflødige jobber fordi de ikke vil at folk skal bli arbeidsløse for en kortere periode.

  Personlig så mener jeg at stat og kommune ikke har noe direkte ansvar for å sette folk i arbeid, næringslivet er mye bedre til å gi folk fornuftige jobber. Derimot er det kommunens ansvar å gjøre det lett og lønnsomt å skape lønnsomme jobber.

  Det er forøvrig den eneste gode tingen med at FrP gjorde et god valg, de er ikke ‘redd for’ administrasjonen og tør å røske opp litt i et forvokst byråkrati.

 2. Nesten.

  Administrasjonen er en ting, men det finnes mange stillinger innenfor kommunesektoren som er ytterst nødvendige for et fungerende lokalsamfunn. Skoleverket, sosialtjenesten og helsesektoren – disse områdene kunne faktisk ha godt av flere ansatte og mer penger for å betjene skattebetalerne bedre.

  Jeg er helt for effektivisering av enhver bedrift jeg er med og finansierer, men som gift med en kommuneansatt, må jeg innrømme at jeg er bekymret. Spesielt med tanke på hvor mange arbeidsplasser som må kuttes for at alle i kommunen skal få tilbakebetalt eiendomsskatten sin.

  Riktignok er jeg prinsipielt imot eiendomsskatt, men jeg er prinsipielt for å bidra til fellesskapet. Jeg tviler på at kommuneadministrasjonen lar seg effektivisere tilstrekkelig, og med to barn i kommunal barnehage, tar jeg meg i å lure på hvor ellers det må strammes inn.

 3. Det var egentlig bare administrasjonen jeg tenkte på. Skal ikke påberope meg noe store kunnskaper om dette, men jeg har hørt såpass mye historier opp igjennom at det må være noe i det.

  Husker en dame som hadde jobbet mye som selvstendig, men som skulle roe ned og tok en jobb som saksbehandler i kommunen (husker ikke med hva). Hun ble dypt sjokkert over effektiviten til sine 4 medarbeidere og mente at hun utvilsomt kunne rekke å gjøre jobben til alle fem innenfor vanlig arbeidstid, hvis hun jobbet ‘vanlig’ som hun var vant til.

  Forøvrig synes jeg egentlig ikke eiendomsskatt er så dumt. Jeg synes iallfall denne artikkelen setter det i et litt annet lys. http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article1954675.ece

  Men det er jo lett å så lenge jeg ikke eier noe selv…. 😉

 4. Ang. eiendomsskatt… Hvorfor skal jeg betale skatt på en viss andel av markedsverdien til leiligheten min når litt over 80% av den verdien er belånt? Jeg kan gå med på å betale skatt av markedsverdi minus lån. 1% eller to. Men det burde i prinsippet bare bli omfordelt fra inntektsskatten og ikke lagt oppå.

 5. Det er det som har vært problemet her i Fredrikstad, og det er det som er problemet med konseptet eiendomsskatt i det store og det hele. Det burde være enklere å øke inntektsskatten en smule når kommunen er i krise for å skaffe penger til velferd og skole, i stedet for å slenge på en tilleggskatt folk flest er prinsipelt imot og reagerer sterkt på.

 6. Problemet med skatte- og avgiftsystemet er at at legges avgifter både på å eie, tjene, forbruke, motta gaver og forurense. En rekke av disse avgiftene er ideologisk betinget slik som eiendomsskatten. Den er en sosialistisk ide som har som bakgrunn at de som eier (de med kapital skal straffes). Det har ingeting med solidaritet å gjøre. Det ville det kun vært hvis pengene gikk til å skaffe de uten bolig bolig, men det gjør de jo ikke (da må du i hvertfall tenke kreativt om budsjettet).

  Skatter og avgifter bør i mest mulig grad være hensiktsmessige og så lave som overhodet mulig. Lave skatter og avgifter fører til større næringsvirksomhet og gir igjen mer penger til statskassa. Dessuten rammer et høyt skattesystem kun de med lav inntekt. De med høy inntekt har det jo bra uansett. Et annet argument er at det nettopp pusher kommunene til å slanke unødvendig administrasjon.

  Et interessant eksempel på multibeskatning er jo bilen. Man betaler moms når man kjøper bilen, veiavgift, avgifter på drivstoff, bompengeavgift, eventuelt rusktidsavgift, co2avgift, importavgift, toll etc. Jeg er i utgangspunktet for å ha høye avgifter på biler som går på fossilt drivstoff, men jeg har også sympati for bileierne. Hva med å samle disse avgiftene i en bilavgift?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.