Framsyn

Jeg har lånt et ord fra våre naboer i øst for å beskrive evnen til belgieren Paul Otlet. I 1934 beskrev han informasjonsbehandling i framtiden, og jammen traff han spikeren rimelig midt på hodet. Fritt oversatt:

Her er arbeidsområdet ikke lenger oversvømt av bøker. I bøkenes sted finner man en skjerm og en telefon innen rekkevidde. Langt borte, i et enormt byggverk, finnes alle bøkene og all informasjonen. Derfra blir sidene som inneholder svaret man søker sendt til visning på skjermen. Skjermen kan være inndelt i to, fire, eller til og med ti deler, dersom flere tekster og dokumenter må undersøkes samtidig. En høyttaler vil bidra med muntlige supplement til skriftlige data, og utviklingen vil kunne gå i retning av automatisering av forespørsler om data som vises på skjermen. Kino, fonogrammer, radio, televisjon: disse instrumentene, brukt som erstatninger for boken, vil sammen danne den nye boken, det kraftigste verktøy for spredning av menneskelig tanke.

Dette er det strålebårne biblioteket, den televiserte boken.

Jeg må skrive det igjen: 1934. I en tid da framtidsforskere flest var opptatt av personlige robotassistenter og flygende biler, var det faktisk en mann som så for seg det som kom til å snu verden på hodet seksti år senere. Jeg lar meg imponere.

Se videoen under for illustrasjoner.

(Hentet fra kottke.org)

4 thoughts on “Framsyn

  1. Er det mulig? Utrolig fascinerende!

    Han går Nostradamus en høy gang, ikke minst med sin konkrete fortreffelighet.

    Undrer meg på om noen i vår tid er like klartenkte om 2070 årene 🙂

  2. Det var kanskje en uærbødig sammenlikning, men vi teologistudenter klarer ikke å la en sjanse til å rakke ned på kvakksalven Nostradamus når vi har muligheten ..
    🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.