Prisen å betale

iphone_with_ear_budsForrige onsdag annonserte Apple en mengde nye produkter. Ny iPod Nano med videoavspilling, ny iPod Classic med 160 GB harddisk, og kanskje mest spennende av alle: den nye iPod Touch, som bringer touch-interfacet fra kjempehiten iPhone inn i iPodens verden.

Det var imidlertid ikke en produktlansering som skapte de største bølgene i Mac-miljøet denne kvelden. Alle iPhone-eiere stemte i et unisont gisp da Jobs annonserte et 200-dollars priskutt med umiddelbar virkning. For tålmodige Apple-fans var dette gode nyheter, men de som allerede har investert i ny telefon tok prisreduksjonen som et slag i trynet.

Hæ!?

Apple produserer produkter som skaper fans i bøttevis. Mange av disse er nærmest fanatiske, og vier store deler av livet sitt (skal vi tro bloggene deres) til å sikle på Apple-produkter, bruke Apple-produkter, anbefale Apple-produkter og spekulere i framtidige Apple-produkter. De fleste Apple-fans, fanatiske eller ikke, har et visst minimum av teknisk innsikt.

Derfor lar jeg meg overraske av den høylytte indignasjonen.

Prisreduksjon er noe de fleste i databransjen har lært seg å regne med. DVD-opptakeren vi har stående under TV-en kostet dobbelt så mye for to år siden som den gjør i dag. Mobiltelefoner som koster 3000 kroner ved lanseringen, selges for en krone 6-12 måneder etterpå.

Den gylne regel om kjøp av teknisk utstyr, er at man må vurdere valuta for pengene etter nytteverdi, ikke økonomisk verdi. Funksjonaliteten i en iPhone er den samme nå som for to uker siden, og de som kjøpte telefonen tidlig, syntes tydeligvis at den var verd pengene på det tidspunktet.

Apple priset telefonen etter etterspørselen i juni, og justerer prisen ned for å stimulere et allerede tekno-sultent marked til ivrig julehandel. Jeg har aldri studert business, og skal ikke påberope meg store kunnskaper innenfor emnet, men jeg tror det er trygt å anta at denne strategien dukker opp på forelesning i dagene før «bli kjent»-festen.

Det er et sympatisk trekk av Apple når de gir alle iPhone-eiere et gavekort på hundre dollar til fritt bruk i Apple-butikkene, men situasjonen som krevde brannslukking sier mer om Apples tilhengere enn Apple selv.

6 thoughts on “Prisen å betale

 1. Helt enig. Da jeg kjøpte iPoden min (med 30GB plass), for kr. 3.200,- visste jeg at det kunne komme en ny versjon i løpet av de neste månedene. Likevel, jeg ville ha iPoden der og da. Det er aldri mer enn noen få måneder til noe nytt og bedre slippes på markedet. Sånn er det bare. To uker etter jeg kjøpte iPoden kom det en ny iPod med 80GB plass til samme prisen som jeg betalte for min. «Typisk» tenkte jeg bare, og la det bak meg.

  iPhone-stiuasjonen er en litt annen situasjon, men likevel er prinsippet det samme.

  Min telefon holder på å ta kvelden nå, så jeg gleder meg veldig til iPhone kommer til Norge. Håper bare det skjer forholdsvis snart…

 2. Joachim: Det er faktisk en bitteliten sjanse for at det skjer allerede i morgen. Apple skal ha en presentasjon i London, og det forventes at iPhone skal lanseres for England, Frankrike og Tyskland – og kanskje, kanskje noen andre europeiske land.

  Jeg kommer ikke til å sette penger på akkurat det, men i løpet av et halvt år bør det vel skje noe.

 3. Ja, det var nok noen som fikk seg en smekk over fingrene der, ja…
  For min del dreier deg kanskje om tålmodighet. Bare litt venting så er mye penger spart…

  kR

 4. Det er smart både økonomisk og teknisk å vente med å kjøpe nye produkter til de har blitt modne. Jeg kjøpte Macbook i november i fjor. Hadde jeg kjøpt den i juli, ville jeg som mange andre ivrige macere slitt med barnesykdommer på den.

  Moralen er: Hold deg i skinnet, så sparer du penger og energi.

 5. Spennende blogg Dahle!

  Og takket være automatisk oppdatering har barnesykdommene blitt raskt behandlet også for oss som hev oss over macbook i Juli ifjor 😉

  Jeg slutter heller ikke å la meg overraske over Apples gode markedsstrategi. De lanserer altså verdens beste MP3-spiller som alle sikler etter. Deretter knytter de den til et program som er den mest brukervennlige musikkspilleren både på Pc og mac. Plutselig sitter PC-brukere verden rundt og bruker Mac-produkter i praksis! Det funker så bra at de begynner å sikle på en mac…. Og slikt blir det penger i kassa av!

  Det er jo ikke umulig at prisslippet på iPhone er i samme kategori. Mac har tatt Microsoft med buksene nede. De tilbyr fete produkter med et mye bedre brukergrensesnitt til en overkommelig pris. En iPhone i hånda og man har tatt enda et skritt nærmere et maskinkjøp!

  Med et så godt alternativ, har vi noe valg? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.