Kast alle papirene!

Catchy tittel, ikke sant? Synd at det var De Lillos og ikke jeg som tenkte på det først. Poenget mitt er at papir som medium er gammeldags. Et eksempel:

Jeg gikk en tur i butikken og søkte melk og brød, da hørte jeg fra kassen en stemme som sa «vil du ha lappen, eller?» Av gammel vane tok jeg imot kassakvitteringen, tok et kjapt overblikk og puttet den resolutt i nærmeste søppelkasse. Fullstendig bortkastet. Hvorfor kunne ikke kortet mitt bare være knyttet til epostkontoen min, slik at jeg automatisk hadde mottatt kvittering på epost hver gang jeg brukte det? Eventuelt kunne butikken ha sendt over en kvittering til nettbanken, som hadde konvertert den til PDF og lagt den til som link knyttet til den relevante linjen i listen over siste bevegelser på kontoen. Tid og penger spart.

Men hvorfor stoppe der? En svensk økonom foreslår kort og godt å avvikle store sedler som betalingsmiddel. Han mener, satt på spissen, at det bare er kriminelle som har bruk for 500- og 1000-lapper, og der har han jo et visst poeng. Kontanter er velegnet til «usynlig» oppbevaring av verdier, det være seg inntekter fra svart virksomhet eller private «pengebinger» som unndras skattemyndighetene. En helautomatisk, kontantfri daglivarehandel vil kunne foregå på omtrent følgende måte:

På vei inn i butikken tar du med deg en handlevogn ved å dra kortet gjennom handlevognens kortleser. Du plukker varer fra butikkhyllene og fører dem forbi handlevognens innebygde strekkodeleser, og du følger med på totalprisen på handlevognens display. Når du er ferdig med prosessen, går du gjennom en utsjekkingsportal hvor du blir informert om totalpris. Etter å ha akseptert handelen, blir beløpet belastet din konto (gebyrfritt, selvsagt – det er en forutsetning for at plastikk skal bli det dominerende betalingsmediet), og kvittering blir sendt til din epost eller nettbank.

For eksempel.

Musikk i dag: Toy Matinee (1990) [Amazon]

One thought on “Kast alle papirene!

  1. Jeg foreslår at den dagen vi har tid og ressurser til det, så innfører vi dette systemet du foreslår i siste avsnitt i en heldig sjappe, også sprer det seg videre til resten av landet og vi blir steinrike på det…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.