Geniale nettsteder

Etter en tur med danskebåten føles det alltid greit å ha bena på fast grunn igjen. Selv om jeg prøver å styre unna danskebåtjobber så sant jeg har råd til det, var denne turen med Playlife på Color Festival mer enn middels hyggelig. Værgudene var velvillige, lugaren var helt OK, maten var grei, og jeg hadde med god musikk og fine bøker. Jeg fikk også kobla meg på nett med powerbooken og bluetooth-mobilen, så nett-abstinensen var også til å leve med.

En interessant bieffekt ved min nett-oppkobling var at jeg fikk ført statistikk over musikken jeg hørte på (blant annet ABBA og Coldplay, i tilfelle du lurte – Coldplays nyeste er glimrende slumremusikk). Jeg har nemlig blitt svært fascinert av en nettside som gjør nettopp dette: last.fm.

min last.fm-konto kan jeg følge med på hva slags musikk jeg har hørt på den siste tiden, se topplister for siste uke, siste måned eller siste år, og sjekke hvordan min musikksmak ligger an sammenliknet med andre brukere. Jeg har installert plugins i iTunes og Windows Media Player (plugins finnes til alle de mest populære medieavspillerne), og så sant jeg er på nett, blir låtene jeg lytter til rapportert til min last.fm-konto. På kontosiden min kan jeg lese om hvor mange andre brukere som hører på låtene jeg hører på, bli med i grupper med mennesker som deler store deler av min musikksmak, og få ny musikk anbefalt basert på last.fms oppfatning av min musikksmak.

Det finnes også «hitlister» som viser hvilke låter og hvilke artister brukere av last.fm lytter mest til, og lister som viser fordelingen mellom land og aldersgrupper – en ny måte å stikke fingeren i jorda på for oss musikere.

Nå har jeg brukt ganske lang tid på å digitalisere store deler av musikksamlingen min og gjøre den tilgjengelig for meg på mitt lokale nettverk og over ssh-tunnel andre steder i verden, så jeg er stort sett selvforsynt på digital musikk. Hvis ikke det er tilfellet for deg, har last.fm en funsjon du kan komme til å sette pris på: Gratis radio med høykvalitets streaming av låter som passer inn i din musikkprofil. I radiospilleren kan du merke av låter du liker ekstra godt, eller skippe låter du ikke liker. Alle handlinger påvirker spillerens oppfatning av din musikksmak, og tanken er at etter en stund vil den klare å velge ut bare musikk du skal kunne være fornøyd med.

Riktignok er jeg fremdeles litt preget av at jeg så fersk i gamet at jeg er litt ivrig, jeg tar meg stadig i å tenke «liker jeg denne låta bra nok til å ville vise det fram for hele verden?» når jeg hører på musikk, men det kommer nok til å gi seg etter hvert. Det skal bli spennende om et år å se hvilke artister som topper lista mi, hvilke artister jeg statistisk beviselig setter mest pris på. Nerden i meg kommer vel neppe til å være fornøyd før en liknende plugin kan installeres i bilradio, mobil og iPod, slik at statistikken blir enda mer nøyaktig. Men det ligger ytterligere noen år inn i framtiden.

I mellomtiden kan alle som leser bloggen min følge lyttingen min, når jeg hører på musikk blir nemlig de siste fem låtene publisert på blogg-forsiden, med linker til de enkelte låtsidene på last.fm. Velkommen inn i min musikkverden!

<a target=»_new» http://www.last.fm/user/jhovland/»>Jan-Erik er den første av vennene mine som har sett lyset, han rakk til og med å blogge det før meg. Bra jobba, kamerat!

Dermed har jeg offisielt lagt til last.fm på lista mi over geniale nettsteder. Web 2.0 og Den Sosiale Weben er to uttrykk som har blitt flittig brukt av bloggere og webnerder i 2005, og sider som last.fm og Flickr er glimrende eksempler på dette konseptet. En annen nettside jeg ennå ikke har fått sjekket ut, men som «alle» skryer av, er del.icio.us. Jeg aner fint lite om hva det dreier seg om, men det har visst noe med bokmerker å gjøre. Må sjekkes ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.