Alfabetisk 22: All My Loving

Jeg har gjort en tabbe. Jeg har kjøpt meg ny telefon med dobbelt så mye lagringsplass, og har med det ødelagt kontinuiteten i Alfabetisk-serien. Litt mer albuerom til musikken jeg ikke kjenner så godt eller ikke hører på hver dag føles forfriskende, men alle bokstaver som korresponderer med notenavn, starter nå med fuger og preludium, siden hele Till Fellners innspilling av Bachs Wohltemperierte Klavier har fått sin velfortjente plass i biblioteket.

La meg bare si at Bach var et unikt begavet geni i musikkhistorien, og at jeg gjenoppdaget hans briljante komposisjoner gjennom Douglas Adams’ «Dirk Gently’s Holistic Detective Agency». Sånn, da trenger jeg ikke omtale hvert enkelt pianostykke.

Beatles, derimot. Jeg har lenge hatt oppfatningen at Beatles definerte reglene for rockeband på samme måte som Bachs komposisjonsteknikk blir holdt for kanon i arrangeringsundervisningen. Når jeg setter seg ned med Beatles’ samlede diskografi, kan jeg ikke annet enn å bli slått i bakken av hvor mange klassiske pop- og rockelåter de produserte, og hvor mange musikalske uttrykk de rakk innom, for ikke å si la grunnlaget for – og alt på under ti år!

«All My Loving» er hentet fra «With the Beatles» fra høsten 1963. Det er nesten umulig for meg å høre Beatles-låter med friske ører. Jeg har vært så glad i musikken så lenge at den umiddelbare følelsen som melder seg er gjensynsglede – som når man treffer en nær venn igjen for første gang på mange år.

Sommeren 2004 var jeg vitne til at en hel generasjon med Beatles-fans fikk skutt konsentrert gjensynsglede rett i åra, da Paul McCartney spilte «All My Loving» som den første klassiske Beatles-låten i settlisten for hans konsert på Valle Hovin. Jeg sto midt i folkemengden og opplevde kollektiv regresjon til tenårene. 40 år med levd liv, gjeld og ni-til-fire-jobb rant av i løpet av de første taktene av verset, og da refrenget gjallet i Oslonatten, var vi alle bekymringsløst dansende ungdommer i en svett klubb i Liverpool tidlig på 60-tallet.

Tidløs musikk kan ha den effekten. Jeg holder en knapp på Bach og Beatles.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.