Historien om en tann

I dag var jeg hos tannelegen for første gang på altfor lenge.

Natt til søndag våknet jeg med munnen full av småstein. Jeg skjønte etter hvert at det ikke var småstein, men deler av en tann jeg fra før hadde mistet en plombe i. Ubehagelig. Jeg brukte to timer på å pirke ut tann-rester med diverse mer og mindre spisse gjenstander, og fjernet resten med en tyggis og et par grundige skyllinger. Et aldeles utmerket tidsfordriv på en tid av døgnet jeg bare ville ha kastet bort tiden med å sove allikevel.

Søndag og mandag gikk jeg og snøvla med ei tunge som var kutta opp av tannstumpen, og jeg skjønte vel egentlig ganske fort at det bare var å bite i det (ha ha) og ta en telefon til tannlegen. Jeg fikk en time nokså fort, og jeg var vel ikke direkte høy i hatten da jeg ble fortalt at rotfylling sto på agendaen. Så nå får jeg en morsom vår med mange høydepunkter å glede seg til.

Jeg føler at jeg står på bedringens rand, og at jeg begynner å skimte tunnelen. Eller noe sånt.

En liten ting: Jeg har lenge stusset over at trygdeetaten ikke er inne i bildet når det gjelder tannhelse. Det argumentet jeg oftest har hørt brukt mot dette er at det dreier seg om vedlikehold og at det ikke har noe direkte med helse å gjøre. Javel. Så man skal liksom betale for at man ikke har vært flink nok til å pusse tennene, men røykelunger og blodkar fulle av fett er statens ansvar? Den kjøper jeg ikke. Jeg kan si meg enig i at kosmetisk tannpleie ikke bør dekkes av det offentlige, akkurat som man ikke får dekket kosmetisk plastisk kirurgi som utføres for utseendet alene, men tannverk som går så til de grader ut over allmentilstand og kanskje til og med gir migrene på lang sikt bør jo falle inn under helse og ikke under vedlikehold.

Tannpleien bør først prisreguleres, så bør den dekkes av det offentlige med egenandel, frikort og ordninger tilsvarende dagens legetjenester. I mellomtiden får jeg punge ut for rotfyllingen min.

Jeg skal selvfølgelig være ytterst forsiktig og bevisst på mine kjevebevegelser i søvne heretter, såpass kan jeg vel ta ansvar for selv.

5 thoughts on “Historien om en tann

  1. Vel…vit at du ikke er alene. Rotfylling står på programmet for undertegnede neste uke!

  2. Opplevde dette rett før jul, sterke saker. Men med bedøvelse gjør det ikke vondt hos tannlegen…..!!

  3. Men bedøvelsen gjør jo litt vondt…
    Ellers må jeg si at jeg hadde storrengjøring i fjor, 3 hull. Da var det uansvarlig lenge siden siste tannlegebesøk. I år slapp jeg med ett hull..
    Skjønner at tannhelse er et emne som sikkert engasjerer mange. Hørte rykter i går om at den ordningen du skisserer med egenandel og frikort osv. ligger fremme som et forslag på Stortinget. Vi får håpe at det blir en ordning på dette om ikke alt for lenge!
    I mens får vi unngå loff med sirup på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.