The Power of Smooth Music

Yacht RockWestcoasten er tilbake! Nå heter den «Yacht Rock»…

Her en kveld snubla jeg over noe virkelig morsomt på Youtube. Hvis du ikke skulle vite hva Youtube er, følg linken i forrige setning og søk etter noe du kunne tenke deg å se en videosnutt av. Youtube er en av de Web 2.0-nettsidene som virkelig har eksplodert, og jeg bruker mer og mer tid der, selv om jeg ikke har en konto der selv.

Til saken: Jeg søkte gjennom Youtube etter westcoast-relaterte musikkvideoer (selvfølgelig), og snubla over en videosnutt som het «Totally Toto». Denne viste seg å være en del av en hel serie som heter «Yacht Rock», den mest populære nett-TV-serien på Channel 101, en digital underholdningskanal basert på bidrag fra brukerne.

«Yacht Rock» er betegnelsen på den musikken som dominerte radiobølgene og hitlistene i USA mellom 1976 og 1984, spesielt de helt store artistene som lever videre i folks bevissthet: Kenny Loggins, Michael McDonald, Toto, Steely Dan med flere. (De noe mindre kjente, som Rupert Holmes, Seals & Crofts og Franke & The Knockouts, går under betegnelsen «Marina Rock» – de liker seg ved sjøen, men har ikke egen båt 😉 )

Hvis du har noen som helst interesse av denne musikkgenren, bør du sjekke ut Yacht Rock-episodene så snart som mulig. Det er ti av dem, de er fem minutter lange, og de omhandler (på svært liberalt vis) virkelige hendelser fra dette musikkmiljøet – på en Åpen Post-aktig mockumentary-måte.

Høydepunktene så langt for meg er:

  • Seansen ledet av Vincent Price (the actor), hvor Toto-medlemmene med Steve Porcaro i spissen, Loggins, McDonald og Christopher Cross forsøker å få kontakt med åndeverdenen for å skremme Michael Jackson tilbake til «smooth music» (episode 5).
  • Episoden om feiden mellom Steely Dan og The Eagles, rockerne mot nerdene (episode 10).
  • Låtskriver-slåsskampen mellom Loggins & McDonald og Hall & Oates, en rå og brutal musikalsk gatekamp som får fatale følger.

Dette er selvfølgelig stor underholdning for en westcoast, unnskyld, yacht rock-nerd som meg, men det overraskende (og virkelig gledelige) er at det har blitt så populært. Rapporter fra hippe klubber og kaffebarer i USA forteller at de hippeste DJ-ene har Toto, Loggins, McDonald og de andre yacht-rockerne på spillelista, og «buzzen» online og i trykte media i USA er nokså formidabel. Et kjapt google-søk etter begrepet kan bekrefte det.

Så la oss håpe at dette er starten på at det endelig kan bli stuerent å spille og høre på smooth musikk igjen – disse artistene har vært under radaren altfor lenge.

(For øyeblikket ser det ut til at Channel 101 har tekniske problemer, prøv å søke etter «Yacht Rock» på Youtube.com.)

4 thoughts on “The Power of Smooth Music

  1. […] Plata i seg selv er virkelig fin, kanskje Loggins’ beste fra 70-tallet. Det desiderte høydepunktet er Michael McDonald-samarbeidet “This Is It”, udødeliggjort i den geniale serien Yacht Rock. Mer jovial, positiv og forandre-verden-naiv vestkyst finnes ikke. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.